Activiteiten

Paardenmarkt


Proef de sfeer van een mooie traditie als op de vroege ochtend, op de laatste woensdag van juni de paarden, zowel groot als klein worden aangevoerd. Dit word al jaren mede-georganiseerd door Dhr. Hoepel.

Op het IJsselmondse Hoofd kan men van 06.00 tot 12.00 uur de paarden aanschouwen en het handelen zien. Kinderen kunnen de gehele dag een ritje maken met de Paardentram en Ponyrijden.
De Paardenmarkt is enorm populair, dit blijkt uit de vele reacties die wij altijd krijgen, het “reuniegevoel”

De braderie (grootste van Rotterdam e.o.) met ruim 200 kramen word ook altijd goed bezocht, en er is voor ieder wat wils, ook de oude ambachten ontbreken dit jaar weer niet.
In de Adriaan Janszkerk is ook weer de traditionele foto-expositie. Tijdens de expositie bespeelt de organist het orgel van de kerk.

Voor een drankje en het gezellige meezingfestijn, moet je op het terras van Het Koetshuis zijn, even uitrusten kan op het terras van de Gouden Leeuw met live muziek.
Braderie


De braderie is onlosmakend verbonden aan de Paardenmarkt en bestaat uit +/- 250 kramen. Het is een scala van verschillend aangeboden waren waarvan wij een vaste kern van marktlieden ieder jaar opnieuw hartelijk begroeten.

Vanaf s’morgens 06.00 uur kunnen de +/- 250 marktkramen al ingericht worden. De kramen zijn dinsdagavond al klaargezet en voorzien van een nummer. Op strategische punten van binnenkomst en aanmelding krijgen de marktlieden hun plaats toegewezen. Dit omdat de lijst van aanmeldingen op het laatst altijd nog gewijzigd kan of moet worden. Eventuele “meelopers” kunnen de lege plaatsen opvullen als deze er zijn. De auto kan niet altijd bij de kraam blijven dus na het uitladen zal deze elders neergezet moeten worden.

Het is, zo vroeg in de morgen,al een hele bedrijvigheid. Met een beetje fantasie herleeft de sfeer van vroeger toen een jaarmarkt de enige plaats was waar je, je waren kon verkopen en andere mensen kon ontmoeten. De functie van het “ontmoeten” is ook nu nog gebleven, het is voor vele mensen een ware reünie. En er ontstaan ook nu nieuwe liefdes en vriendschappen ondanks de moderne tijd. De braderie/markt staat op de Bovenstraat, Koninginneweg, Kasteelweg en Cranendonckweg.

Kinderkermis


Een echte kinderkermis voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Met een scala aan attracties zoals een (reuze)rad, draaimolens, een springkussen etc.

Ook dit jaar zijn er weer diverse attracties gratis toegankelijk.
Kinder activiteitenplein


Dit jaar hebben we op de knutseltafels: Silky Clay dieren ontwerpen, Schilderijtjes maken, Sleutelhangers maken, en je eigen tas pimpen.

Speurtocht onder begeleiding van medewerksters van het kidsplein door de wijk en over de braderie.
Starttijden: 13.00 - 14.00 - 15.00 - 16.00 uur.
Uiteraard kunnen de kids met hun ouders de speurtocht ook zelf doen.
En natuurlijk is er dit jaar ook weer de RANJA koe!!!

Muziek woensdag

Ed Peters
The Hammends
Shanty koor "De IJsselmannen"


Bingo


Ook dit jaar rollen op donderdagavond de bingo ballen weer bij "Stichting De Magneet"

Een boekje bingokaarten kost € 15,- en hier mee zijn mooie (geld)prijzen te winnen.
De Bingo molen draait vanaf 20.00 uur en u bent allen van harte welkom voor een gezellige avond!

Foto expositie

De foto-expositie verzorgd door "Insula Mundi" heeft dit jaar o.a. de volgende onderwerpen:

IJsselmonde op reis: Tsja, hoe ging dat vroeger…. Uit de foto’s blijkt dat mannen in ieder geval hun beste pak, incl. stropdas aantrokken. In “vrijetijdskleding” ging men zeker niet de deur uit. En als de reis helemaal naar België ging, dan was er voor de douane (vergeet je paspoort niet!) een passagierslijst met namen, adressen (Koninginneweg … ) en geboortedata beschikbaar.
En …. in IJsselmonde zaten we goed met Rederij Feenstra in de buurt!Sloop in IJsselmonde: Het afgelopen jaar is en ook nu wordt er nog druk gesloopt in IJsselmonde. Denk aan de drie blokken (ooit de bejaardenwoningen) aan de Cranendonckweg, de sloop in de Sagenbuurt en iets verderop het Clara-ziekenhuis. Daarbij kunnen ze rekenen op de belangstelling van Theo de Koning, die het allemaal, tot de laatste kruimel, met zijn camera vastlegt.Feesten in IJsselmonde: Wat viel er dan allemaal te feesten in IJsselmonde? Meer dan menigeen denkt….. Waar hebben ze al honderden jaren een Paardenmarkt? Koninginnedag … met fanfare! Afscheid van een schooljuffrouw…. of een optreden van de Gumba’s; voor wie ze niet kent hier alvast één foto!Foto’s uit de albums van de familie van Ham – van Rijsdijk: Alle (oud) IJsselmondenaren kennen ongetwijfeld de familie van Ham (van Rijsdijk) en dat is niet alleen vanwege de winkel in tabakswaren aan de Bovenstraat 47. De familie is al generaties bekend in IJsselmonde en uit de albums blijkt ook de voorliefde voor het dorp en het kerkelijke- en verenigingsleven dat zich hier afspeelde. De albums uit de nalatenschap van Adrie van Ham (plotseling overleden in september 2016) hebben we onlangs in bruikleen gekregen, zodat we deze kunnen scannen en aan u laten zien. Bij leven stuurde Adrie wekelijks foto’s, met commentaar, naar Facebook IJsselmonde, Insula Mundi en anderen die interesse toonden. We zien in de albums foto’s van het zangkoor, de meisjesvereniging Naomie, de gymnastiekvereniging Olympia, paardenmarkten, de bouw van de van Brienenoordbrug, schoolfoto’s en natuurlijk dorpsfoto’s, zoals het IJsselmondse Hoofd met watertoren en nog veel meer.En verder… zullen er tijdens de expositie via de beamers en beeldschermen weer films en foto-rapportages van het verleden van IJsselmonde en Rotterdam worden vertoond.
Natuurlijk kunt u weer rekenen op de aanwezigheid van het Streekarchief Eiland IJsselmonde. Het doel van het Streekarchief is om de geschiedenis van het eiland IJsselmonde zoveel mogelijk in kaart te brengen. Inmiddels beschikken zij over een schat aan informatie o.a. op het gebied van de genealogie en veel andere terreinen waar het gaat om het verleden van ons eiland. Deze informatie delen zij graag met u tijdens de foto-expositie en het hele jaar door op hun vaste onderkomen aan de Herenwaard 23, 3078 AK Rotterdam.
Kortom, er is weer genoeg te zien tijdens deze expositie en vooral hopen we elkaar weer te zien ….. om over vroeger te praten, koetjes-kalfjes, misschien zelfs over paarden...

Muziek zaterdag

Afsluiting van Paardenmarkt 2019

Get It On
Bij een optreden van "Get It On" zal je merken dat er vooral classic rock langs komt. Dit zestal uit Zuid-Holland heeft zich gespecialiseerd in heerlijk stevige, maar vooral herkenbare classic rockcovers. Het repertoire omvat een ruime selectie tijdloze nummers uit de jaren zestig, zeventig en tachtig van bands als The Beatles, Deep Purple, Golden Earring en ZZ Top, afgewisseld met wat recenter rock- en popwerk. De band bestaat ondertussen alweer ruim 17 jaar, waarbij de gezamenlijke passie voor rockmuziek, een lekker biertje en vooral de ‘fun’ al jaren de drijfveer is wat dit zestal bij elkaar houd.